11 December 2010

Kereta Proton dicetak rompak ?

السلام عليكم

Aku terjumpak gambaq gambaq kereta kat negara arab. Maksud aku, bukan aku jumpak gambaq ni kat negara arab. Celah mana pulak aku pi melawat negara arab kan. Makan nasik arab pon jarang sekali. Tapi kalau roti arab selalu la. Ah tetiba masok hal ehwal makanan pulak ye.

Ok ok.kita straight to my heart.eh eh. straight to the point. Gambaq2 ni aku jumpa masa tengah sebok check bursa saham bukak internet,click sana sini then termasok la satu laman web arab ni. Nampak gambaq keta yang dibuat kat sana. Saling tak tumpahnye kuah kalau tak ke nasik(frasa baru ni. tak daftar lagi dengan DBP) dengan kereta yang ada kat Malaysia ni iaitu, Proton Satria Neo dengan Proton Gen2.

Yang uniknya, kereta yang dibuat kat negara arab ni menggabungkan keduadua kereta yang aku sebut tadi.



arab 1: ko namapak tak ni? ini namanya kereta!
arab 2: oooo...aku ingatkan cucur ubi tadi..
cameraman: macam pernah aku tengok mobil ni..tapi dimaana ya?

Amacam? ada iras iras Proton Gen2 ngan Satria Neo tak? Kalau ikut laman web tu, nama kereta ni Aseelah. Kira okay la kan. Teknologi negara kita diguna pakai oleh negara luaq. 

Malaysia Boleh! :D

18 komen:

nuyuEna said...

macam pesona pom ade gk sikit2...kan.

Nur Azila Ismail said...

a.ah la hampir serupa

Sitisifir10 said...

hang tiru aku, aku tiru hang....lebih kurang mcm tulah....

Suara Maya said...

hng tersilap sikit. Proton sebenaqnya yng meniru model2 kereta luaq negara. Sebab tu jualan Proton semakin merosot kat.

Lain pulak dengan Perodua. Perodua tak meniru model. 100% original malaysia thinking. Model kereta cantik pulak. Sebab tu populariti Perodua smakin meningkat.

.:: Zul ::. said...

@nuyuEna ha'ah. yg blakang tu memang sbijik mcm pesona@gen2..

.:: Zul ::. said...

@Nur Azila Ismail kankan?hihi~ memang sebijiklah..

.:: Zul ::. said...

@Sitisifir10haha.hang amek yang aku, aku ambik yang hang..ngeh3~

.:: Zul ::. said...

@Suara Maya ops. sorila bad.mayb kurang tepat apa yang ang ckap tu. kereta kat atas tu sbnaqnya hasil buatan orang arab selepas depa hantaq 11 org engneer depa kat Proton ntuk latihan.

dan hasil latihen depa dengan Proton, depa 'cipta' kereta yg kat atas tu. maksudnya, design tu memang dari proton dan depa yang meniru atau dengan bahasa sopannya 'meminjam' design Proton.

Proton memang amek sikit2 part dari luaq.tapi la ni depa dah mula cipta sendiri. sbg contoh, waja,gen2 dan savvy. 100% design kita sendiri.

pasai perodua 100% malay thinking memang aku tak setuju lansung. perodua sbenaqnya kpunyaan daihatsu@toyota. so, design perodua bukan 100% melaysian. sbg cntoh:

kancil&kelisa= daihatsu mira
myvi=toyota passo/daihatsu sirion
viva=daihatsu cuore
alza= daihatsu boon
nautica=toyota rush

maybe ang nak maksudkan Proton Inspira yang proton tiru mitsubishi lancer tu..haha..tu kalau tak silap aku, proton buat perjanjian dengan mitsubishi.proton amek lancer dari mitsubishi dan mitsubishi pulak amek 1 model proton dan dengaq cerita mitsubishi amek gen2..

sekian..haha..panjang la pulak komen aku ni..

ni ada cerita pasai proton.

http://komuniti.iluvislam.com/index.php?%2Ftopic%2F25502-fakta-sebenar-tentang-proton%2F

Cikgu Fikri said...

zUL..
pERGH...
pAnjang lebar fakta ko balas komen suarA MAYA...
heheehe..

ok, berbalik kpd entry ko...
bfus btol entry ko kali ni..b
aru aku tau arab ader kuarkan kete yg lbh kurang samer ngan Malaysia..
hjuhhuhuh... :)

Suara Maya said...

haha, maybe aku silap skit2, x sangka plak hng balas komen panjang camni. Peminat tegar Proton. haha.

X kisah la apa pun, bagi aku, aku x minat sngat design kereta2 proton. Kebanyakannya besaq dan panjang2. tapi kalau ada orang bagi free, aku ambik ja. haha. (teringat Proton Juara, kereta Peti Ais) haha.

Perodua lebih mesra alam skit, elegance dan saiznya berpatutan (kecuali Kembara, memang padan laa dngan fungsinya ntok masuk hutan belantara ka apa..)......

Suara Maya said...

Agak melankolik Hikayat Proton dlam link tu. :(

.:: Zul ::. said...

@Cikgu Fikri hihi.ak tulis apa yg aku bca ja..

.:: Zul ::. said...

@Suara Maya wakaka~sama la kita..ak pon kureng bminat ngan proton..cuma aku tulis apa yg aku baca dan tau ja..haha

dan pasai perodua tu..no wonderla design dia lawa2,elegan n so on sbab dsign luaq..cuma ubah lampu, n bumper depan blakang ja..tupon dah layak dipanggil 'kereta tempatan'..

klau nk bnding alza ngan exora, aku plih alza sebab xbesaq gedabak cam exora..haha

Anonymous said...

bad,biar pun hg salah sorang pengguna perodua rusa,tp perodua punya rekabentuk mmg bukan 100% malaysian mcm zul cakap...merapu tapii berfakta....
kancil&kelisa= daihatsu mira
myvi=toyota passo/daihatsu sirion
viva=daihatsu cuore
alza= daihatsu boon
nautica=toyota rush
...ada lagi
nautica=daihatsu terios
kembara=daihatsu terios kid
rusa=daihatsu zebra....
ini semua bukan masalah suratan atau kebetulan.ttp perodua sbenarnya ada perjanjian dgn daihatsu..sama jga proton dgn syarikat pengeluar kereta di jepun..begitu juga naza dgn kia motor,dan mungkin penyelidikkan & perjanjian yg sama antara proton dgn syarikat arab saudi kat atas tu..bad jgn marah rr..(-.-). mscotrue.

.:: Zul ::. said...

haha~smart dak keta tu pakleh?tu bukan theophiluschin punya...tu betoi2!haha

mira the monster said...

hebat gak malaysia ni..

Suara Maya said...

aku x marah pon mscostrue, pembetulan bukan perodua rusa sahja, tapi perodua kanciljugak.haha...

aku dah dapat ramalkan hang mesti komen punya. hak2

miss miera said...

blogwalking ...
bersiar2 dipagii hari :))
nice blog..
suke seni jugak ..
;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...