20 November 2010

Surat untuk encik Bill Gates : terjemahan ke Bahasa melayu

السلام عليكم

Hangpa pernah baca tak pasai surat kepada Bill Gates? kalau tak pernah baca sila baca kat bawah ni. Tapi surat tu dalam bahasa inggris. What will happen if the letter translated to Malay language?(ingat aku tak reti cakap tulis omputeh ka?hahaha.ntah betol ke tak aku translate tu?hentam je lah!)

kali ni aku akan translatekan suqat tu ke bahasa melayu.hahaha. baca jangan tak baca! ayat-ayat tu ada yang aku ubah sikitsikit(banyak jugak la!muahaha) sesedap rasa dan seikot suka aku sebab nak bagi senang faham.hehe


From : Mr. Suresh Singh, India
To: Mr. Bill Gates of Microsoft
Subject: Problems with my new computer
---------------------------------------------------------------------------
Dear Mr. Bill Gates,
We have bought a computer for our home and we have found some problems, which I want to bring to your notice.


1) There is a button ’start’ but there is no ’stop’ button. We request you to check this.

2) We find there is ‘Run’ in the menu. One of my friends clicked ‘run’ he ran up to Amritsar ! So, we request you to change that to ’sit’, so that we can click that by sitting.

3) One doubt is whether any ‘re-scooter’ is available in system? I find only ‘re-cycle’, but I own a scooter at my home.

4) There is ‘Find’ button but it is not working properly. My wife lost the door key and we tried a lot trace the key with this ‘ find’ button, but was unable to trace. Please rectify this problem.

5) My child learnt ‘Microsoft word’ now he wants to learn ‘Microsoft sentence’, so when you will provide that?

6) I brought computer, CPU, mouse and keyboard, but there is only one icon which shows ‘MY Computer’ when you will provide the remaining items?

7) It is surprising that windows says ‘MY Pictures’ but there is not even a single photo of mine. So when will you keep my photo in that.

8) There is ‘MICROSOFT OFFICE’ what about ‘MICROSOFT HOME’ since I use the PC at home only.

9) You provided ‘My Recent Documents’. When you will provide ‘My Past Documents’?

10) You provide ‘My Network Places’. For God shake please do not provide ‘My Secret Places’. I do not want to let my wife know where I go after my office hours.

11) Why is it that your name is Gates but u are selling WINDOWS

-----------------------------------------------------------------------
VERSI BAHASA MELAYU

Daripada : Mr. Suresh Singh, India
Kepada: Encik Bill Gates
Perkara: Masalah masalah yang saya dapat kesan dalam komputer baqu saya!
---------------------------------------------------------------------------
Kehadapan Encik Bill Gates,

Saya ada membeli komputer baru. Tapi saya peqasan ada beberapa masalah kat komputer tu. Saya mintak kerjasama daqi tuan untuk mengenalpasti masalah berikut:

1) Saya heqan betoi la. Butang ‘start’ ada. Tapi butang ‘stop’ takdak pulakdah! Heran,heran.. dah tu camna nak beqenti? Mintak tolong peqati sat no..

2) Kami peqasan ada ‘run’ kat Menu tuh! Satu hari tuh, memba saya klik ‘run’, dia tequih pi laqi ke Amritsar(nama tempat kat India).. isy,isy,isy.. kami rasa encik kena tukaq run tuh jadi ‘sit’. Senang sikit kami nak klik button tuh sambil duduk. Ni tak! Asyik kena tekan sambil lari. Memba saya tu sampai ke hari ni tak balikbalik agi!

3) Saya dok was-was ni. Saya dok cari ‘re-sccooter’ dalam system yang encik buat ni. Ada ka takdak? ‘re-cycle’ tu ada la..tapi saya takmau yang re’cycle’ tu! Saya nak re-scooter jugak sebab kat rumah saya ada sebijik scooter.

4) Butang ‘Find’ ada disediakan dalam system ni..tapi macam tak buleh guna ja..hari tu bini saya ada hilang kunci.. pastu saya pon try la cari guna system encik ni..tapi tak jumpajumpa jugak kunci tu.haih. Mintak encik selesaikan masalah ni cepat. Sampai la ni bini saya tak jumpa lagi kunci dia tu.

5) Anak saya dah belajaq ‘Microsoft word’, la ni dia makin terer dah, jadi, dia nak belajaq ‘Microsoft sentence’ la pulak. Agak agak bila encik nak buat software tu? Jangan lupa, buat jugak Microsoft Paragraph, Microsoft Essay, Microsoft Novel dan yang sewaktu dengannya.

6) Hari tu saya beli computer, CPU,mouse dengan keyboard. Tapi dalam system encik ni Cuma ada ‘My Computer’ ja! Bila encik nak sediakan 'My cpu', 'My mouse', 'My keyboard' dan yang seangkatan dengannya?

7) Tekejut saya bila tengok ada folder tulis ‘My Pictures’. Tapi haram! Takdak pon gambaq saya! Bila encik nak bubuh gambaq saya dalam tu?

8) Microsoft office ada la dalam tu, tapi macam mana pulak dengan Microsoft Home? Ada ka dak software Microsoft Home tu? Sebab saya guna PC saya kat rumah ja..

9) Encik ada sediakan 'My Recent Document, agak agak bila encik nak sediakan ‘My Past Documents’?(yang ni aku tak reti nak tokok tambah.wahaha.)

10) Dalam system encik ni ada ‘My Network Places'. Tapi saya mintak tolong sangat dengan encik, tolong la jangan sediakan 'My Secret Places'. Saya takot bini saya tau saya pi mana lepas balik opis. Kalau dia tau, mampuih saya.pliss~

11) Ni soalan last saya. Saya heqan betoi la dengan encik ni..nama encik gates(pintu pagaq) tapi awat encik bagi nama kat system ni WINDOWS(tingkap)? Len kali pakai la nama sendiri..baru femes sket nama encik tu…Microsoft Gates.peh! tak ke sedap tu? Lain la kalau nama encik tu Bill Door ke..agak pelik la.


9 komen:

Rainbow said...

haha..yang last paling best...

Suara Maya said...

nasib baik Bill Gate x makbulkan, kalau tak, merana lagi laa bebudak yang amik KOS IT di univesty...haha

Suara Maya said...

Tolong letak link saya di blog anda. minta jasa baikkk...

mira the monster said...

hehhe serius lawak

shah_reel said...

tak sangka mamat India nie pandai jugak loghat kedah no...hahahaha~

Amalia Auni said...

he3..
lawak2..
sesungguhnya merapu 2 mmg seni..
(^_^)

Queen F said...

hahhahaha..
dr rozmey memang gila glemer kot.. :D

tiaris ahmad said...

haha..klakar wlaupn bce laju2..

chentamiera said...

hak2..klaka..suka sgt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...